czwartek, 26 czerwca 2014

Nieco inaczej - z mojej kuchni, łazanki z cukinią

Hej, dzisiaj będzie nieco inaczej niż zwykle.. Zajmiemy się postem "jedzeniowym" ;) Zaczyna się sezon na uwielbianą przez wielu cukinię, nazywaną również kabaczkiem ;) Jak wiadomo, cukinia im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją zarówno na surowo, jak również na ciepło, nadaję się do grillowania, duszenia, smażenia. Jest cała masa przepisów na dania z tym warzywem w roli głównej. 
Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Cukinia-wartosci-odzywcze-i-przepisy-na-dania-z-cukinii_34738.html
Do tej pory przygotowywałam tylko leczo z cukinii - chyba najbardziej popularne danie a wczoraj postanowiłam spróbować czegoś nowego. Na pewno wiele z Was doskonale zna to połączenie ale są zapewne takie osóbki, które jeszcze nie próbowały łazanek z cukinią ;) Przygotowanie jest banalnie proste i szybkie. Kiedy macie mało czasu na przygotowanie obiadu ten przepis sprawdzi się idealnie. W zależności od liczby oczekiwanych porcji należy zwiększyć ilość składników. Makaron typu łazanki możemy zastąpić innym makaronem np. penne czy świderki. Przechodzimy do rzeczy..zapraszam ;)

Składniki (3 porcje):

  • 1/3 opakowania makaronu łazanki 
  • 1 większa młoda cukinia
  • 1 cebulka
  • ok. 25 dkg pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta ostrej papryki, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego (bądź ząbek świeżego)
  • łyżka masła
  • olej
Stawiamy wodę na makaron - NIE SOLIMY - robimy to dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje. Nie osolona woda szybciej się gotuje! Makaron przygotowujemy według opakowania - u mnie było to ok. 8 minut gotowania - odcedzamy.

Cebulkę obieramy, kroimy w kosteczkę. Pieczarki obieramy ze skórki (jeśli są świeże, młode, wystarczy je lekko przepłukać wodą i można od razu kroić) kroimy na półplasterki. Cukinię myjemy, kroimy na półplasterki ok. 4 mm (ważne żeby nie pokroić ani za grubo, ani za cienko). Z większej, starszej cukinii pamiętajcie, żeby wydrążyć pestki i zdjąć skórkę. Oprószamy solą. 

Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oleju, wrzucamy pokrojoną cebulkę, szklimy. Dorzucamy cukinię, dusimy ok. 2-3 minut. Dodajemy pieczarki, szczyptę ostrej papryki, czosnek, sól, pieprz do smaku. Całość dusimy do momentu aż cukinia i pieczarki będą miękkie. Następnie wsypujemy ugotowany makaron i masło - dla smaku. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 2 minut. A teraz możemy zabierać się za jedzenie ;) Smacznego!


4 komentarze:

  1. dodawaj wiecej przepisów, wyglada bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może jeszcze kiedyś pojawi się jakiś przepis na moim blogu ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. mniej więcej tak jak w przepisie ;) wychodzi bardzo dobre i nierozgotowane
      http://www.zajadam.pl/dobre-przepisy/leczo

      Usuń